در تمامی عقدنامههای چاپی و رسمی بخشی با عنوان شروط 12گانه طلاق (یا ضمن عقد) وجود دارد و در مسیر زندگی مشترک نیاز است که زوجین با تسلط بر این شروط، اطلاعات کافی از حقوق خود داشته باشند. کمتر عروس و دامادی پیدا میشود که نسبت به حقوقی که در ضمن عقد به یکدیگر اختصاص میدهند، آگاهی داشته باشند. با امضاء و تحقق هر کدام از آنها، زوجه با استناد به شروط 12گانه طلاق و اثبات در دادگاه به کمک یک وکیل خانواده متخصص، تقاضای طلاق یا طلاق توافقی کند.
در این نوشته تمام شرایط دوازده گانه عقدنامه ازدواج مورد بررسی قرار خواهد گرفت که زوجه میتواند برخی از شروط را حذف کند یا مواردی را به آن ها اضافه نماید.
شروط 12گانه طلاق:
- در صورت خودداری شوهر از دادن خرجی زن و انجام سایر حقوق واجب زن به مدت ۶ ماه، زن میتواند از دادگاه تقاضای صدور طلاق کند.
- اگر بدرفتاری زوج به حدی باشد که ادامه زندگی مشترک را برای زوجه غیر قابل تحمل کند، به زن اجازه طلاق داده میشود.
- سومین شرطی که با وجود آن زن اختیار طلاق دارد، بیماری خطرناک غیر قابل درمان مرد است در حدی که سلامت زن را به خطر اندازد.
- شرط چهارم حق طلاق زن، دیوانه بودن مرد است در زمانی که امکان فسخ وجود ندارد.
- اشتغال اگر مرد به کاری اشتغال داشته باشد که به حیثیت و آبروی زن و مصالح خانوادگی او لطمه بزند، در این صورت زن میتواند تقاضای طلاق کند.
- محکومیت شوهر به مجازات ۵ سال حبس یا بیشتر، یا به جزای نقدی که بر اثر ناتوانی از پرداخت، منجر به ۵ سال بازداشت شود یا به حبس و جزای نقدی که مجموعاً منتهی به ۵ سال بازداشت یا بیشتر شود و حکم مجازات در حال اجرا باشد نیز یکی دیگر از شروط ضمن عقد نکاح است که به زن امکان مطلقه شدن را میدهد.
- ابتلاء زوج به هر گونه اعتیاد مضری که به تشخیص دادگاه به اساس زندگی خانوادگی خللی وارد آورد و ادامه زندگی را برای زوجه دشوار کند مانند اعتیادی که منجر به بیکاری مرد، فروش اثاثیه منزل و وارد نمودن ضرر به سلامت جسمی و روحی زن و فرزند شود.
- چنانچه زوج زندگی خانوادگی را بدون عذر موجه ترک کند یا اینکه ۶ ماه متوالی بدون عذر موجه غیبت کند، زن میتواند با مراجعه به دادگاه و بدون حضور شوهر طلاق خود را ثبت کند.
- از جمله مواردی که دادگاه تقاضای زن را برای طلاق میپذیرد و در عقدنامه نیز ذکر شده، محکومیت قطعی زوج بر اثر ارتکاب به جرم و اجرای هر گونه مجازات اعم از حد و تعزیر است که مغایر با حیثیت و شئون خانوادگی زن باشد تشخیص این امر نیز با توجه به وضع و موقیعت زن و عرف و موازین دیگر با دادگاه است.
- بچهدار نشدن مرد پس از گذشت ۵ سال از زندگی مشترک به جهت عقیم بودن یا عوارض جسمی دیگر است که در این صورت زن میتواند تقاضای طلاق کند.
- همچنین چنانچه زوج مفقودالاثر شود و ظرف ۶ ماه پس از مراجعه زوجه به دادگاه پیدا نشود نیز دادگاه حکم طلاق را صادر میکند.
- آخرین شرطی که زوج در عقدنامه آن را امضا می کند و اختیار طلاق را به همسرش میدهد، عقد دائم مجدد مرد بدون اجازه همسر است که در صورت وقوع این مورد، زن حق طلاق را از مرد میگیرد.
با استناد به شروط 12گانه طلاق، زوجه می تواند به دادگاه خانواده مراجعه کرده و دادخواست طلاق را مطرح کند. دادخواست طلاق از طرف زوجه روندی طولانی است و بایستی زوجه بتواند شرط را در دادگاه اثبات کند. برای طی این روند وجود وکیل پایه یک دادگستری در کنارتان، برای انتخاب مسیر کوتاه طلاق حائز اهمیت است.
ممنون از پیج عالیتون
سلام.
اگر این شروط توسط زوج در سند ازدواج امضا نشده باشد آیا زن میتونه با اثبات این شروط طلاق بگیره؟چون قصد ازدواج دارم و همسرم بیان کرده که این شروط را امضا نمیکند.چکار کنم.لطفا راهنماییم کنیم.
باسلام
احتراما
در خصوص اشتغال زوج به کاری مخالف حیثیت و شئونات زوجه مذکور در بند ۵ و یا اعتیاد مضر وی بشرح مندرج در بند ۷ این نکته قابل توجه است که موارد مذکور یعنی مضر بودن کار با حیثیت زوجه یا مضر بودن اعتیادی که مخل به اساس زندگی باشد باید توسط زوجه اثبات شود و صرف اعلام موارد فوق و ادعای آن کافی نیست در واقع بار اثبات بعهده زوجه است و روشن است که راه ساده ای در پیش ندارد بخصوص با توجه به لزوم حفظ استحکام خانواده که رویه قضایی مد نظر دارد .
در خصوص شرط مذکور در بند آخر لازم است متذکر گردم در قانون و همچنین شروط سند نکاح مطلق عقد را بکار برده و نه صرفا عقد دائم و لذا محاکم و رویه قضایی بر اساس اطلاق لفظ که اراده عموم می نماید هر نوع عقد دوم اعم از دائم و منقطع را که بدون رضایت زوجه اول صورت گیرد موجب حق طلاق وی میدانند چنانچه نظریه مشورتی و چند رای از محاکم عالی نیز در تایید این استدلال اصدار یافته است . روشن است زوجه اول باید زوجه دائمی باشد و برای زوجه منقطع فرض طلاق سالبه بانتفاء موضوع است .
باتشکر و سپاس مجدد از سایت حقوقی شما
بامید موفقیت بیش از پیش شما در امر اطلاع رسانی و آگاهی بخشی .
سعید کوهی اصفهانی
وکیل دادگستری
باسلام خدمت همکار گرامی .
ممنون از نکات مفیدی که بیان فرمودید.
درخصوص قسمت اول اظهارات حضرتعالی باید عرض کنم که دعاوی خانوادگی از جمله دعاوی حقوقی میباشند و بار اثبات دعوا در پرونده های حقوقی بر عهده ی خواهان پرونده میباشد و مسلما بار اثبات وقوع شرایط 12 گانه مندرج در عقدنامه با خواهان پرونده (زوجه) میباشد و بعد از اثبات هرکدام از شروط مندرج در عقدنامه توسط زوجه، رای طلاق صادر میگردد و صرف ادعا کافی جهت اثبات دعاوی حقوقی نمیباشد.
در خصوص قسمت دوم اظهارات حضرتعالی باید خاطر نشان کنم که در عقدنامه های متداول در دفاتر ازدواج عبارت “زوج همسر دیگری انتخاب نماید” درج گردیده است که شامل عقد دائم و عقد موقت بوده و فرمایش حضرتعالی از لحاظ حقوقی درست و صحیح میباشد اما از آن جا که مخاطبان اکثرا افراد غیر حقوقی میباشند در سایت ها، سعی بر آن شده است که از پرداختن به مسایل ریز و جزئیات موضوعات حقوقی خودداری شود.
از سایت وکیل پایتخت کمال تشکر و سپاس را داریم که امکان تبادل نظر بین وکلا را فراهم آورده است.