شاید بسیاری از مردم تصورشان از وکالت دادن به یک وکیل یا مشاور حقوقی این باشد، تا زمانی که کسی جرمی مرتکب نشده یا راه اشتباهی را نرفته باشد نیازی به وکیل نخواهد بود. اما در واقع در جهان پیچیده و مدرن امروزی مشکلاتی به وجود میآید که نیازمند حضور یک وکیل حقوقی خواهد بود و این یک امر اجتناب ناپذیر است.
به این دلیل تا زمانی که انسانها پروژههای کاری خود را در حوزههای مختلف مانند، اجتماعی، فرهنگی، تجاری و… انجام میدهند، ملزم به امضای قراردادهای مختلفی هستند یا زمانی که قصد تقسیم ارث و اموال و املاک خود را داشته باشند. یا اینکه به صورت ناخواسته جرمی را مرتکب شوند، یا وجود درگیری و اختلافات خانوادگی، گرفتار شدن به یک کلاه برداری و ماجراهایی از این قبیل، همگی نیازمند حضور یک وکیل حقوقی حرفهای برای حلوفصل مشکلات خواهد بود.
آگاهی و علم وکیل حقوقی، در حوزههای مختلف مسائل حقوقی، همواره به کمک افراد میآید تا در کوتاهترین زمان ممکن و به دور از کوچکترین آسیب، با ایجاد کمترین ضرر و زیان مالی افراد را به حقوق خود آشنا سازد. و در راستای احقاق حق آنها میکوشد. گاهی به هر بهانهای عدم کمک گرفتن از یک وکیل حقوقی، مانند اخذ حق الوکالههای بالا یا اعتقاد نداشتن به اعطای وکالت به وکیل، ممکن است خسارتهای جبران ناپذیری را ایجاد نماید.
وکیل به معنای نماینده اشخاص در امورشان فعالیت میکند که خود موکلین، آنها را به عنوان جانشین انتخاب مینمایند تا به اموری که مد نظرشان است رسیدگی کنند، در ادامه مطلب توضیحات بیشتری در رابطه با وکیل و وظایف آن به شما ارائه خواهیم داد. همراه با ما باشید.
حتما تا به امروز اصطلاح وکیل پایه یک یا وکیل پایه دو به گوشتان خورده است. بهتر است بدانید منظور از وکیل پایه یک شخصی است که در آزمون وکالت قبول شده است و در طول حدودا دوسال تعداد بسیاری پرونده انجام داده باشد. در نهایت این شخص در آزمون اختیار شرکت مینماید و پس از قبولی و انجام مراسم تحلیف به درجه وکیل پایه یک خواهد رسید که این امر سبب میشود وکیل بتواند در تمامی امور حقوقی وکالت کند.
اما اصطلاح وکیل پایه دو را قبلا به کار میبردند، در حالی که منظور از وکیل پایه دو همان وکیل کارآموز است که هنوز از تجربیات کافی برخوردار نبوده و برای انجام وکالت نیازمند کسب تجربه خواهد بود. در جدول زیر انواع وکیل را برای شما مشخص کردهایم:
سطح وکیل | تخصص وکیل | میزان حق الزحمه |
وکیل پایه یک دادگستری | امور خانواده، حقوقی، دعاوی کیفری، دعاوی ثبتی، ملکی و… | بر اساس شرایط و سختی پرونده |
همانطور که مشخص است وکیل حقوقی میتواند در حوزههای مختلفی مشغول به فعالیت باشد. انتخاب بهترین وکیل حقوقی مناسب با شرایط پرونده به موکلین کمک چشمگیری در کسب نتیجه مطلوب خواهد کرد. حوزه فعالیت وکلا به شرح زیر است. بهتر است بدانید که بهطور کلی میتوان وکیل حقوقی را به به دو دسته تقسیم کرد:
وکلای مشاور وکلایی هستند که در امر مشاوره به مشتریانشان در مسائل حقوقی، فعالیت دارند. این افراد به مشتریان کمک میکنند تا قوانین و مقررات مربوط به مسائل حقوقی را به نحو بهتری درک نمایند. وکلای مشاور قادر هستند در زمینههای مختلفی مانند، مسائل مالی، تجاری و خانواده فعالیت داشته باشند.
همچنین آنها در این زمینهها به مشتریان خود کمک کنند تا با درک درست قوانین و مقررات، مسائل حقوقی را بهتر متوجه شوند و در انتخاب بهترین راه حل برای مسائل حقوقی خود مشاورهای درست دریافت کنند. وکلای مشاور باید کاملا با قوانین و مقررات حوزه حقوقی مورد فعالیت خود آشنا باشند و بتوانند این قوانین را تحلیل و تفسیر کنند. همچنین آنها باید توانایی برقراری ارتباط درست با موکلین و خلاقیت در ارائه راه حلهای قانونی را داشته باشند.
به علاوه، در برخی حوزههای حقوقی مانند حقوق مالیاتی، حقوق بینالمللی و حقوق کار، وکلا متخصصی نیز وجود دارند که در این زمینهها تخصص دارند و به مشتریان خود کمک میکنند تا در این مسائل پیشرفت کنند.
وکلای دادگستری به عنوان نماینده عنوان موکلین خود در دادگاهها حضور پیدا میکنند و در پروندههای قضایی به آنها کمک میکنند. این وکلا باید مدرک وکالت داشته باشند و پس از ثبت نام در سازمان وکلا و قبول شدن در آزمون وکالت، مجوز خود را دریافت نمایند.
وکلا میتوانند در موارد مختلفی از جمله پروندههای تجاری،ملکی، جزایی، خانوادگی، مدنی و اداری در دادگاه فعالیت داشته باشند. آنها در تمام مراحل دادگاه از جمله طرح دفاع، مذاکرات، پذیرش توافق، و دفاع به موکلین خود کمک خواهند کرد. بهترین وکیل حقوقی در تهران باید با قوانین و مقررات مربوط به حوزه حقوقی که در آن فعالیت دارد کاملا آشنا باشد و در امر نگارش مستندات حقوقی مانند، شکایت، تدوین اظهارنامه، طرح دفاع و مستندات دادگاهی توانایی لازم را داشته باشند.
وکیل ملکی به وکیلی گفته میشود که به صورت تخصصی بر روی دعاوی املاک فعالیت داشته باشد و حداقل تعداد 200 پرونده را در زمینه ملکی اعم از، دعاوی موجر و مستاجر، خلع ید و تصرف عدوانی، الزام به تنظیم سند و… انجام داده باشد. فعالیت در شاخه ملکی جز سختترین شاخههای حقوقی است.
بهتر است بدانید هر وکیلی قادر نخواهد بود که به راحتی به پرونده های سیاسی ورود کند، در این میان تنها وکلای تبصره ماده 48 هستند که با دریافت تاییدیه از قوه قضائیه انتخاب میشوند و میتوانند به عنوان وکیل سیاسی در این حوزه فعالیت داشته باشند.
منظور از وکیل حقوقی که در زمینه خانواده فعالیت دارد وکیلی است که در زمینه مشکلات خانواده از جمله، طلاق، نفقه، مهریه، حضانت و… بیشترین پرونده را به سرانجام رسانده باشد. شاید بتوان گفت این شاخه از وکالت نسبت به سایر حوزههای فعالیت وکیل حقوقی از سهولت بالاتری برای وکلا برخوردار خواهد بود.
وکیل ثبتی در مقایسه با سایر حوزههای مورد فعالیت حقوقی در محاکم قضایی فعالیت بسیاری ندارد بلکه بیشترین میزان فعالیت وکیل ثبتی در ادارات ثبت اسناد، ثبت احوال و نهاد های دیگر خواهد بود.
وکیل حقوقی فعال در زمینه کیفری به وکیلی گفته میشود که حقوق جزا خوانده باشد و بر روی پروندههای مربوط به جرایم فعالیت داشته باشد، حیطه فعالیت وکیل کیفری در زمینههای جرایم کیفری مانند قتل، جرایم پزشکی، سرقت، مواد مخدر، کلاهبرداری و… خواهد بود.
وکیل حقوقی در تهران شخصی است که به عنوان وکیل یا کارآموز، وکیل پایه یک و یا پایه دو دادگستری نسبت به ارائه مشاوره حقوقی،کیفری یا خانواده انجام فعالیت مینماید. وکیل حقوقی تهران بر اساس قراردادی که میان وکیل و موکل منعقد میشود به عنوان نماینده حقوقی در امر مشاوره یا وکالت به افراد در مسائل حقوقی کمک خواهد کرد.
همچنین وکیل حقوقی میتواند علاوه بر فعالیت حضوری در زمینه مشاوره حقوقی آنلاین نیز فعالیت داشته باشد. در چنین شرایطی وکیل به صورت آنلاین جلسهای را با کاربر بر گذار میکند و با شنیدن موضوع مورد نظر افراد مشاوره حقوقی میدهد. علاوه بر مشاوره آنلاین، و یا حضوری شما میتوانید با گرفتن شماره وکیل حقوقی به صورت تلفنی با وکیل در ارتباط باشید و پس از طرح مشکل خود وکیل میتواند با بررسی مسئله و راهکارها، و در نظر گرفتن احتمالاتی که ممکن است در رابطه با پرونده رخ دهد، مشاورهای مطابق با پرونده شما را ارائه دهد.
یک وکیل حقوقی خوب در تهران باید دارای یک مکان مناسب برای تفکر در رابطه با فعالیتهای مورد انجام خود باشد که این محل به عنوان دفتر وکالت وکیل حقوقی باشد و برای برگزاری جلسات مورد نیاز برای پروندههای موکلین اعم از شخص یا شرکت یا سازمانهای خاصی خواهد بود.
همچنین در این مکان باید قواعد و قوانین دفتر وکالت را اجرایی نمایند. امروزه در برخی از شهرهای پرجمعیت و اغلب در شهرهایی مثل تهران یا مشهد وکلای جوان که از تجربه کمتری برخوردارند و قصد دارند در زمینه کاری خود بهطور حرفهای انجام فعالیت نمایند اغلب با همفکری وکیل سرپرست و به صورت گروهی از خدمات دفتر وکالت بهرهمند خواهند شد و با ادامه فعالیت و کسب تجربه در زمینه مسائل مرتبط با وظایف وکالتی خود در آینده به فکر ایجاد دفتری مستقل برای فعالیتهای خود خواهند شد.
همچنین یک وکیل حقوقی اگر شرایط تاسیس دفتر وکالت مجزا را نداشته باشد، میتواند به عنوان یک وکیل همکار در موسسه حقوقی نیز فعالیت وکالتی خود را انجام دهد. در چنین مواقعی دفتر موسسه حقوقی و وکیل همکار، با همکاری هم اقدام به حل مسائل حقوقی میکنند. اما بر اساس قانون وکالت، فقط وکیل دادگستری حق دارد در جلسات مربوط به پروندهها که در مراجع قضایی دادگستری حقوقی،کیفری، خانواده و سایر مراجع اختصاصی برگزار میشود حضور یابد و مدیرعامل یا رئیس موسسه حقوقی و یا اعضای هیئت مدیره موسسه حقوقی وکیل محسوب نخواهند شد. و این حق را ندارند که در انجام امور تظاهر به وکالت یا در جلسات رسیدگی مراجع قضایی حضور یابند. تخلف از این قوانین موجب مسئولیت کیفری و حقوقی این افراد میشود.
میزان مهارت و حرفهای بودن وکیل حقوقی به عواملی چون، پشتکار و تجربه وکالتی وکیل و توانایی و شایستگی وکیل برای فعالیت وکالتی ارتباط خواهد داشت چرا که یک وکیل حرفهای علاوه بر تحصیلات مورد نیاز وکالت، باید دارای خلاقیت و تخصص لازم برای حل مسائل و برنامه ریزی باشد، علاوه بر تمامی این موارد، یک وکیل کاربلد باید از مهارت ارتباطی قوی مانند فن بیان برخوردار باشد و با آگاهی و شایستگی بالا در خصوص استدلال منطقی و تشخیص راه حل برای مشکلات و انتخاب مناسبترین طرح دعوی یا مذاکره با طرفین و بردن پرونده نزد مراجع قضایی حضور یابد.
در کنار مهارتهای فوقالذکر وکیل باید دارای تجربه کافی برای مواجهه با مشکلات و مسائلی که در مسیر پرونده ممکن است ایجاد شود را داشته باشد تا با تصمیمگیری درست نسبت به حل آنها اقدام نماید. جسارت و جستوجوگر بودن دو شاخصه مهم برای یک وکیل حقوقی خواهد بود که به وسیلهی آن و با گذشت زمان و کسب تجربه از انجام فعالیتهای وکالتی و تفکیک حقیقت از دروغ میتواند منجر به عملکرد او به عنوان یک وکیل باتجربه شود.
پس داشتن مدرک و دانش بالا به تنهایی نمیتواند موجب شود که یک پرونده به سرانجام برسد. وکیل حقوقی با ترکیب تجربه و مهارت، در کنار دانش بهروز خود قادر خواهد بود به بهترین نحو ممکن به پرونده موکلین خود رسیدگی کند و از خطرات و مشکلاتی که ممکن است در راه حل پرونده بروز کند، پیشگیری نماید. بنابراین به شما توصیه میکنیم مطمئن شوید که وکیلی با مهارت را برای مشکلات خود انتخاب میکنید.
یک وکیل حرفهای حقوقی ممکن است که در حوزهای خاص از مسائل به صورت تخصصی فعالیت داشته باشد، در این صورت قادر خواهد بود به بهترین نحو ممکن در مورد مسائل حقوقی مرتبط با حوزهی خاصی به موکلین کمک نماید.
متخصص بودن وکیل به این معنا نیست که مانند یک پزشک متخصص بهطور تخصصی قسمت خاصی از بدن را جراحی کند. اما بهطور کلی میتوان گفت وکیل متخصص شخصی است که در کنار دانش حقوقی مورد نیاز وکالت و مجوز وکالت، در موضوع مورد نظر موکل تخصص لازم و تجربه کافی را داشته باشد و در موضوعی خاص فعالیت حقوقی یا کیفری را انجام دهد. او همچنین صلاحیت دارد که در موضوعاتی غیر خاص نیز ورود کند و با تشخیص و بررسی و ارائه راه حل به افراد کمک نماید.
در حال حاضر متخصص بودن یک وکیل شایسته با دانش کافی میتواند بسیار حائز اهمیت باشد. چرا که زمانی یک وکیل صرفا در موضوعات خاص فعالیت میکند با گذشت زمان به فردی با تجربه و متخصص در آن موضوع تبدیل خواهد شد و این امر تأثیر کاملا بسزایی در پیشبرد روند پرونده موکلین خواهد داشت.
در زندگی امروزی به دلیل پیچیدگیهای فراوانی که ممکن است برخی از افراد را درگیر کند، کمک گرفتن از وکیل حقوقی را به امری اجتنابناپذیر تبدیل کرده است. حضور یک وکیل متخصص و با مهارت مناسب با مشکل موردنظر، به افراد کمک میکند تا در کمترین زمان و بدون ضرر و زیان به نتیجهای مطلوب دست یابند. در این مطلب وکیل پایتخت سعی داشته است آگاهی شما را در این زمینه افزایش دهیم تا در صورت بروز مشکل انتخابی صحیح داشته باشید.