این مقاله توسط وکیل مهریه متخصص نوشته شده است؛ ازدواج یکی از سنت های مقدس در تمامی فرهنگ ها و ادیان آسمانی است و در دین مبین اسلام نیز، از درجه و ارزش بسیار بالایی برخوردار است. ازدواج به معنای ایجاد پیوند زناشویی و تشکیل زندگی مشترک بین زن و مرد، از راههای شرعی و قانونی است و باعث حفظ فرهنگ و تمدن و مشروعیت بخشی به روابط زناشویی میشود. به مجرد وقوع ازدواج، حقوق و تکالیف زوجین نسبت به یکدیگر، پدیدار میشود و وجهه شرعی و قانونی پیدا میکند. یکی از حقوق مالی که به موجب عقد نکاح به زوجه تعلق میگیرد، مهریه است. در واقع مهریه مالی است که به موجب شرع و قانون و پس از جاری شدن صیغه عقد نکاح، به زن تعلق میگیرد و یکی از دیون و تعهدات مالی آقا داماد به شمار میرود، که پرداخت آن را در ضمن عقد ازدواج، بر عهده گرفته است.
به موجب ماده ۱۰۷۸ قانون مدنی، هر آن چه که مالیت داشته و قابل تملک باشد را میتوان به عنوان مهریه تعیین کرد. از نظر وکیل مهریه و از مفاد این ماده چنین استنباط میشود که، اولا مهریه باید مالیات داشته باشد، یعنی مشمول تعریف اموال در قانون مدنی و عرف جامعه شود و دوما، قابلیت تملک داشته باشد، که به معنای صاحب شدن و مالک شدن آن است. همچنین بر اساس مفاد ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی، همین که صیغه ازدواج جاری شد و زن و شوهر به عقد یکدیگر در آمدند، زن مالک مهریه خود میشود و میتواند هر نوع دخل و تصرفی که بخواهد، در آن داشته باشد.
انواع مهریه از نظر وکیل متخصص مهریه
مهریه انواع مختلفی دارد، که از جمله مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مهر المثل: مهر المثل مهریهای است که میزان آن بر اساس شرایط و عرف جامعه و با در نظر گرفتن ویژگیهایی مانند سن، زیبایی، وضعیت خانوادگی، میزان تحصیلات و… زن، تعیین میشود.
- مهرالمسمی: به میزان مالی که به عنوان مهریه زوجه در عقد نکاح تعیین میشود و مورد توافق طرفین واقع شده است، مهرالمسمی میگویند. در واقع منظور از مهرالمسمی همان مهریهای است که در عقد ازدواج تعیین میشود.
- مهرالسنه: در واقع مهر السنه، همان مهریه حضرت فاطمه .س. میباشد، که به میزان ۵۰۰ درهم بوده است و از آن جایی که حضرت پیامبر گرامی اسلام .ص. آن را برای تمامی زنان و دخترانش تعیین میکردند، به آن مهر السنه میگویند.
- مهرالمتعه: زمانی که در عقد نکاح، مهریه ای تعیین نشود و زوج بخواهد زوجه خود را قبل از وقوع نزدیکی و برقراری رابطه جنسی، طلاق دهد، باید مقداری وجه یا مال را به عنوان مهریه به او بپردازد، که به این مهریه، مهرالمتعه می گویند. تعیین میزان مهرالمتعه، بستگی به توان و وضعیت مالی زوج دارد.
انواع مهریه بر اساس نحوه پرداخت (زمان مطالبه)
مهریه را موقع طلاق یا طلاق توافقی و بر اساس نحوه و زمان پرداخت آن، به دو نوع عندالمطالبه و عندالاستطاعه تقسیم بندی می کنند.
- مهریه عندالمطالبه: مهریه عندالمطالبه به مهریهای گفته میشود که به محض انعقاد عقد، زن مالک آن میشود و هر وقت که بخواهد می تواند آن را از همسر خود مطالبه کند. البته زن و مرد در هنگام وقوع عقد نکاح، میتوانند نسبت به نوع مهریه، نحوه و زمان پرداخت آن و بسیاری دیگر از مسائل مربوط به مهریه، با هم توافق کنند.
- مهریه عندالاستطاعه: مهریه عندالمطالبه به مهریهای گفته میشود که محض وقوع عقد ازدواج زن نمیتواند هر موقع که اراده کند، آن را از شوهر خود مطالبه کند و مطالبه و پرداخت آن منوط به توان مالی و استطاعت مالی زوج میباشد. در واقع عندالمطالبه بودن مهریه به معنای این است که مقدار مهریه تعیین شده و زن مالک آن میشود، اما مطالبه و پرداخت آن به زوجه منوط به این است که زوج توان مالی برای پرداخت آن را داشته باشد و زوجه هم بتواند آن را به اثبات برساند.
چند نکته مهم بنا به گفته وکیل در خصوص مهریه:
- آن چیزی که به عنوان مهریه تعیین میشود، باید علاوه بر مالیت داشتن و قابل تملک بودن، مشروعیت لازم را نیز داشته باشد.
- انجام دادن فعالیت و حرفه شغلی مانند تدریس قرآن، تدریس برای کودکان بی سرپرست، کمک به پرستاران بیمارستان، خدمت رسانی به مناطق محروم و… را نیز میتوان به عنوان مهریه تعیین کرد.
- مهریه نیز همانند سایر حقوق مالی، به وراث منتقل میشود و آنها میتوانند به میزان سهم الارث خود، آن را مطالبه کنند.
- مهریه در گروه دیون ممتاز قرار میگیرد و پرداخت آن بر تمامی دیون و بدهی ها، اولویت دارد.
- مهریه حتی با فرض اثبات خیانت و رابطه جنسی زوجه نیز، ساقط نخواهد شد.
- مهریه در صورتی ساقط میشود که زوجه به صورت کتبی و با درج در سند رسمی، حق دریافت مهریه را از خود سلب کند.
- ملاک پرداخت مهریه، میزان آن در زمان عقد نکاح است و اگر در زمان وقوع عقد، تعداد مهریه ۵۰ سکه باشد و بعد از ازدواج به ۷۰ سکه افزایش یابد، ملاک میزان مهریه، همان ۵۰ سکه است که در زمان عقد تعیین شده است و مابقی فقط به عنوان صلح یا هبه قابل مطالبه است.
- مهریهای که برای زوجه تعیین شده است، اگر مال متعلق به غیر باشد، او را مستحق دریافت مثل و یا قیمت آن مال میکند.
- طلاق در زمان عقد و قبل از دخول، طلاق زنی که باکره مانده، فسخ نکاح به دلیل ناتوانی جنسی زوج و بذل مدت، زن را مستحق دریافت نصف مهریه خواهد کرد و اگر در اثنای این مدت، زوجه مهریه را به طور کامل دریافت کرده باشد، باید نصف آن را به زوج مسترد کند.
- در صورتی که عقد نکاح اعم از دائم یا موقت، باطل بوده و بین زوجین نزدیکی واقع نشده باشد، زوجه حق دریافت مهریه را ندارد و اگر در اثنای این مدت مهریه ای دریافت کرده باشد، باید آن را به زوج مسترد کند.
- در صورت فوت زوج، زن مستحق دریافت مهریه خود به صورت کامل است؛ حتی اگر دخول انجام نشده و زن باکره باشد.
شرایط مطالبه مهریه
بر اساس بخشنامه صادر شده توسط ریاست محترم قوه قضاییه که ناظر به اجرای بند ب ماده ۱۱۳ قانون برنامه پنجم توسعه، تمامی محاکم از پذیرش دادخواست مهریه بدون مراجعه قبلی به اداره ثبت و صدور برگ اجرائیه، منع شده اند. برای این کار ابتدا باید به دفتر اسناد رسمی که عقد در محل آن منعقد شده است، مراجعه کنید و از سردفتر تقاضای صدور برگ اجرائیه نمایید. سپس به اداره ثبت اسناد و املاک بخش اجرای ثبت مراجعه کنید تا تصمیمات لازم را اتخاذ کنند. در این مرحله می توان زوج را ممنوع الخروج کرد و یا درخواست توقیف اموال او را درخواست کرد. اگر زوج دارای اموالی باشد، توقیف و ارزیابی میشود. البته در این مرحله اگر زوج معترض باشد (مانند این که اموال توقیف شده از مستثنیات دین باشد) میتواند اعتراض خود را به مرجع مربوطه تقدیم کند.
در نهایت اگر ظرف مدت ۲ ماه، مالی پیدا نشود و یا ظرف مدت ۶ ماه، اقدامات اجرای ثبت به نتیجه نرسد، به درخواست زوجه و یا وکیل او، گواهی مبنی بر مراجعه به دادگاه برای دریافت مهریه صادر خواهد شد. دریافت مهریه در هر نوع طلاقی، حتی طلاق غیابی، امکان پذیر است.
- درخواست مطالبه مهریه از اجرای ثبت، منوط به مطالبه مهریه به موجب سند رسمی، معلق نبودن پرداخت مهریه به امری خاص و عدم تعیین مهلت برای پرداخت مهریه و تعهدات ناشی از آن است.
- در مورد مطالبه مهریه عنالاستطاعه، زوجه باید ثابت کند که مرد توان مالی برای پرداخت مهریه را دارد. در غیر این صورت باید تا زمان دارا شدن زوج و یا اثبات مجدد توان مالی زوج برای پرداخت مهریه، منتظر بماند.
- مطالبه و به اجرا گذاشتن مهریه، نیازمند مدارک و اسناد مختلفی است که عبارتند از اصل سند ازدواج یا کپی مصدق آن (صفحات اول تا پنجم)، اصل شناسنامه زوجین و کپی مصدق آن (تمامی صفحات)، مدارک مثبت سمت وکیل یا نماینده قانونی (در مواردی که دادخواست مطالبه مهریه توسط وکیل پایه یک دادگستری یا نماینده قانونی، تقدیم مراجع مربوطه شده باشد) و همچنین برای مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت، علاوه بر مدارک بالا، نیازمند صدور برگه اجراییه و همراه داشتن آن در هنگام مراجعه به اداره ثبت اسناد و املاک نیز، می باشد.
نکته: هزینه مطالبه و به اجرا گذاشتن مهریه، از طریق اداره ثبت، معادل یک بیستم از مبلغ مهریه و از طریق دادگاه خانواده، معادل ۳ و نیم درصد از مبلغ کل مهریه است.
نکته: به دلیل پیچیدگی مباحث حقوقی به خصوص مطالبه مهریه، بهتر است مطالبه مهریه و انجام مراحل آن را به وکیل مجرب مهریه بسپارید؛ زیرا هم به پیچ و خم های موجود در مسیر مطالبه مهریه آشنایی و تسلط کامل دارد و همچنین در کوتاهترین زمان ممکن، پرونده شما را به نتیجه میرساند و شما را از شر رفت و آمدهای متوالی و اعصاب خورد کن به سازمان های مربوطه برای مطالبه مهریه، خلاص خواهد کرد.
قوانین جدید مهریه از زبان وکیل مهریه
قوانین مهریه نسبت به گذشته دچار تغییرات اساسی و بسیار مهمی شده است و با تصویب قوانین جدید، گام مهمی در رفع مشکلات موجود در مطالبه مهریه و کاهش تعداد زندانیان مهریه برداشته شده است. در ادامه به بررسی مباحث پیرامون مهریه بر اساس قوانین جدید از زبان وکیل مهریه، خواهیم پرداخت.
- میزان مهریه قابل وصول: برخی از افراد جامعه از این باورند که قانون، مطالبه مهریه تا ۱۱۰ سکه را قبول میکند و بیش از این تعداد را، فاقد ارزش و اعتبار میداند، که این تصور غلطی است. قانونگذار در این مورد بیان میدارد که، مهریه هر تعداد که باشد قبول وصول است و مازاد بر ۱۱۰ سکه یا معادل آن، ملائت و توانایی مالی زوج، ملاک است. پس نتیجه میگیریم که، هر تعداد مهریهای که تعیین شود، مورد پذیرش قانون واقع خواهد شد و قابل وصول است، ولی تنها تا ۱۱۰ سکه یا معادل آن، مشمول ماده ۲ قانون حکومیتهای مالی میشود و برای عدم پرداخت آن ضمانت اجرای کیفری (حبس) تعیین شده است و برای پرداخت مابقی آن، توانایی مالی زوج ملاک عمل خواهد بود و برای عدم پرداخت آن، ضمانت اجرای کیفری پیش بینی نشده است.
- چگونگی وصول مهریه: یکی از نوآوری های قانون جدید مهریه، اولیت قرار دادن رسیدگی به درخواست مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت، به نسبت مطالبه آن در دادگاه است. در این مورد زوجه باید ابتدا به دفترخانه اسناد رسمی که ازدواج در آن به وقوع پیوسته، مراجعه کند و از سردفتر مربوطه، تقاضای صدور برگ اجراییه را بنماید و پس از صدور آن به اجرای ثبت محل رجوع کند و آن ها اموال زوج را شناسایی و توقیف خواهند کرد، تا زوج نسبت به پرداخت مهریه اقدامات قانونی را لازم دهد و رضایت زوجه را جلب کند و در غیر این صورت اگر زوج اموال دیگری نداشته باشد، دستور مزایده اموال توقیف شده به نفع زوجه را صادر خواهند کرد. در مواردی که اجرای ثبت موفق به شناسایی اموال زوج برای توقیف و مزایده نشود، اجرای ثبت گواهی مبنی بر رسیدگی به دادخواست مطالبه مهریه در دادگاه صادر میکند تا زوجه به دادگاه مراجعه کند و احقاق حق کند.
البته اگر زوج اموالی نداشته باشد که زوجه آن ها را برای توقیف و مزایده به اجرای ثبت معرفی کند، مطالبه مهریه در اجرای ثبت کار بیهوده ای است و تنها منجر به طولانی شدن جریان رسیدگی به پرونده مهریه خواهد شد.
- رسیدگی به دادخواست اعسار بدون حبس زوج: قبل از تصویب قانون جدید مهریه، شرایط به گونهای بود که مردان بدهکار مهریه تا صدور حکم و رای قطعی دادگاه، باید در حبس باشند و بعد از صدور رای دادگاه، می توانستند در مورد اعسار خود اقدامات قانونی لازم را انجام دهند، که طبق قانون جدید این رویه حذف شد و مردان بدهکار مهریه ای که مدعی اعسار هستند، می تواند دادخواست رسیدگی به وضعیت اعسار خود را همزمان با رسیدگی دادگاه به دادخواست مطالبه مهریه، به جریان بیندازند، بدون این که حکم حبس برای آنان صادر شود.
- ضمانت اجرای استنکاف از پرداخت مهریه: به طور کلی زمانی که حکم پرداخت مهریه قطعی شود، زوجه یک ماه از زمان صدور اجراییه فرصت دارد تا دادخواست اعسار خود را تقدیم دادگاه کند. در صورتی که دادخواست اعسار از پرداخت مهریه ظرف مهلت تعیین شده، تقدیم دادگاه شود، تا زمان اتخاذ تصمیم دادگاه در مورد اعسار، امکان جلب زوج وجود ندارد. اما در مواردی که حکم قطعی اعسار و پرداخت مهریه صادر شود، اگر زوجه از پرداخت آن خودداری کند، امکان جلب او وجود دارد.
راههای مطالبه مهریه به پیشنهاد وکیل مهریه:
- مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت به کمک وکیل مهریه: برای به اجرا گذاشتن مهریه از طریق اجرای ثبت، ابتدا باید با در دست داشتن اصل سند ازدواج یا رونوشت آن و مدارک شناسایی، به دفتر خانه اسناد رسمی که ازدواج در آن به وقوع پیوسته، مراجعه کنید و صدور برگ اجرائیه را از سردفتر محترم، تقاضا کنید. پس از این مرحله، سردفتر اقدام به صدور برگ اجراییه به میزان مهریه تقاضا شده توسط زوجه یا وکیل طلاق توافقی خواهد کرد و یک نسخه آن را به زوجه و نسخه دیگر آن را از طریق پست، به نشانی زوج که در سند ازدواج درج شده، ارسال می کند. پس از صدور برگ اجراییه، باید به اداره ثبت اسناد و املاک (شعبه اجرای ثبت) مراجعه کنید تا دستورات لازم جهت وصول مهریه از زوج را صادر کند. در این مرحله اگر زوج اموالی برای توقیف داشته باشد، آن را توقیف می کنند تا فکری به حال پرداخت مهریه یا جلب رضایت زوجه انجام دهد. اگر زوج از پرداخت مهریه استکاف ورزید، برای واحد اجرای ثبت راهی به جز صدور دستور مزایده اموال توقیف شده به نفع زوجه، باقی نمی ماند. (البته یکی دیگر از اهرم های فشار به زوج برای پرداخت مهریه، ممنوع الخروج کردن او است). اگر زوج اموالی نداشته باشد و یا اموال او، قابل توقیف نباشد و یا مطالبه مهریه در واحد اجرای ثبت به نتیجه نرسد، مرجع مزبور گواهی مبنی بر مطالبه مهریه از طریق دادگاه خانواده صادر خواهد کرد و زوجه می تواند برای مطالبه مهریه خود، به دادگاه خانواده مراجعه کند.
- مطالبه مهریه از طریق شورای حل اختلاف به کمک وکیل مهریه: یکی از نهادهای حقوقی و قضایی که صلاحیت رسیدگی به مهریه و برخی از مسائل مربوط به حقوق خانواده را دارد، شورای حل اختلاف است. رسیدگی به مهریه در شورای حل اختلاف، منوط به وجود شرایطی در مهریه است. در صورتی که مبلغ مهریه کمتر از ۲۰۰ میلیون ریال (۲۰ ملیون تومان) باشد، شورای حل اختلاف صالح به رسیدگی است و پرونده جهت بررسی و اجرا به این شورا، فرستاده خواهد شد. البته در صورتی پرونده برای رسیدگی و صدور حکم به شورای حل اختلاف ارسال خواهد شد که، پیش از دعوای مهریه (تا ۲۰ میلیون تومان) رسیدگی به دعوای طلاق، درخواست نشده باشد.
نکته: رسیدگی به دادخواست مطالبه مهربه بالای ۲۰۰ ملیون ریال، از صلاحیت شورای حل اختلاف خارج است و وظیفه رسیدگی به آن، در صلاحیت دادگاه خانواده است.
- مطالبه مهریه از طریق دادگاه خانواده: یکی از راه های مطالبه مهریه، ارائه دادخواست حقوقی مطالبه مهریه در دادگاه خانواده است. اولین قدم برای شروع فرآیند رسیدگی به مطالبه مهریه در دادگاه خانواده، مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و ثبت دادخواست مطالبه مهریه است. پس از مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و ثبت دادخواست زوجه مبنی بر مطالبه مهریه، پرونده به مرجع رسیدگی ارجاع خواهد شد و پیامکی حاوی زمان و تاریخ ثبت دادخواست و ارجاع آن به شعبه مربوطه، برای زوجه ارسال می شود. پس از دریافت پیامک، زوجه یا وکیل او باید به دفتر شعبه رسیدگی کننده مراجعه کنند و از کامل بودن مستندات و مدارک مربوط به پرونده مهریه، اطمینان حاصل کنند. در این مرحله زوجه یا وکیل او می توانند برای جلوگیری از فرار زوج و یا جلوگیری از هر گونه نقل و انتقال اموال او به دیگران، رسیدگی به درخواست توقیف اموال را از شعبه مربوطه تقاضا کنند. پس از این مرحله، زمان رسیدگی به پرونده در دادگاه تعیین و به صورت پیام کوتاه (SMS) به طرفین ابلاغ می شود تا در وقت تعیین شده در دادگاه حاضر شوند. دادگاه با توجه به محتویات پرونده و اظهارات طرفین، اقدام به صدور حکم در مورد پرداخت مهریه می کند. پس از صدور و قطعیت رای به نفع زوجه، زوجه می تواند اجرای حکم محکومیت زوج به پرداخت مهریه را از واحد اجرای احکام مدنی، درخواست کند. پس از این مرحله، ابلاغیه ای برای زوج ارسال می شود و برای پرداخت مهریه زوجه، مهلت ۱۰ روزه ای به او داده خواهد شد. البته در صورتی که زوج، توانایی مالی برای پرداخت مهریه را نداشته باشد، می تواند رسیدگی به دادخواست اعسار خود را، از دادگاه تقاضا کند و دادگاه در صورت احراز اعسار زوج، حکم تقسیط میزان مهریه را صادر خواهد کرد.
نکته: به دلیل پیچیدگی مباحث حقوقی به خصوص مطالبه مهریه، بهتر است رسیدگی به دادخواست مطالبه مهریه را به وکلای مجرب مهریه بسپارید؛ زیرا هم به مسائل حقوقی آگاهی و اشراف کامل دارد، تمامی پیچ و خم های موجود در مسیر مطالبه مهریه را به خوبی می شناسد و همچنین در کوتاه ترین زمان ممکن، پرونده شما را به نتیجه مطلوب و رضایت بخش می رساند.
مطالبه مهریه در طلاق توافقی
یکی از متداول ترین و رایج ترین انواع طلاق ها در جامعه امروزی، طلاق توافقی است. در این نوع از طلاق، در خصوص مسائل مربوط به مهریه، زوجین تصمیم گیری خواهند کرد و پرداخت مهریه بر اساس توافقات آن ها با یکدیگر، صورت می گیرد. در طلاق توافقی معمولاً زن در قبال بخشش قسمتی از مهریه، از شوهر خود جدا می شود. این مبحث به طور کامل در مقاله مطالبه مهریه در طلاق توافقی بیان شده است.
مطالبه مهریه بعد از فوت شوهر
پرداخت مهریه یکی از وظایف قانونی و شرعی زوج نسبت به زوجه است و محدود با زمان حیات و زندگانی زوج نیست و پس از فوت وی نیز، امکان مطالبه و دریافت مهریه، توسط زوجه وجود دارد. در واقع چون مهریه، از جمله دیون ممتاز به شمار می رود، ورثه متوفی موظفند که ابتدا نسبت به پرداخت مهریه زوجه و جلب رضایت او از محل اموال و سرمایه های به جا مانده از متوفی (ماترک) اقدام کنند. به طور کلی پس از فوت شوهر، زوجه می تواند از دو روش، اقدام به مطالبه و دریافت مهریه خود کند، که این دو روش عبارتند از:
- مطالبه مهریه بعد از فوت شوهر از طریق اجرای ثبت: برای دریافت مهریه از شوهر متوفی، زوجه ابتدا باید با در دست داشتن سند ازدواج، به دفترخانه محلی که عقد ازدواج در آن جا ثبت شده ، مراجعه کند و از سردفتر محترم تقاضای صدور اجرائیه پرداخت مهریه را بنماید. پس از صدور برگ اجرائیه توسط سردفتر، زوجه باید آن به اداره ثبت اسناد و املاک شهرستان محل سکونت خود مراجعه کند و آن را به شعبه اجرای ثبت، تحویل دهد. شعبه اجرای ثبت، پس از دریافت برگ اجرائیه، اقدامات لازم را برای تشکیل پرونده انجام می داد و این موضوع را با استفاده از ابلاغیه، به ورثه اطلاع می دهد. ورثه پس از دریافت ابلاغیه، به مدت ۱۰ روز فرصت دارند تا نسبت به پرداخت مهریه و یا جلب رضایت زوجه، اقدام کنند. در صورت عدم اقدام ورثه در مدت تعیین شده، ترکه مهر و موم و توقیف خواهد شد. در صورتی که متوفی اموالی برای توقیف نداشته باشد، زن پس از دریافت گواهی صادر شده در اجرای ثبت، می تواند به دادگاه خانواده مراجعه کند و اقدامات لازم را در جهت مطالبه و دریافت مهریه، انجام دهد.
- مطالبه مهریه بعد از فوت شوهر از طریق دادگاه خانواده: در صورتی که زوجه بعد از فوت همسرش بخواهد مهریه خود را دریافت کند می تواند به دادگاه خانواده مراجعه کند. برای دریافت مهریه از طریق دادگاه خانواده، زوجه باید به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کند و دادخواست مطالبه مهریه را به طرفیت ورثه متوفی، تنظیم و ثبت کند، تا وقت رسیدگی تعیین و در اسرع وقت از طریق پیام کوتاه به او اطلاع رسانی کنند تا در جلسه دادگاه حاضر شود و دادگاه رای به پرداخت مهریه زوجه توسط وراث زوج متوفی، صادر کند.
نکته: به طور کلی در مورد مطالبه مهریه بعد از فوت شوهر، اگر متوفی اموالی نداشته باشد تا از محل آن، مهریه زوجه اش پرداخت شود، وراث تکلیفی به پرداخت مهریه ندارند.
نحوه مطالبه مهریه زن فوت شده از نظر وکیل مهریه
بعضی از افراد بر این باورند که مهریه زن تا زمانی که زنده است، قابلیت مطالبه و پرداخت دارد و بعد از فوت وی، این حق ساقط خواهد شد، که این تصور غلطی است. بعد از مرگ زوجه، نه تنها حق مهریه وی ساقط نمی شود، بلکه شوهر مکلف است در صورتی که ورثه زوجه، آن را مطالبه کند، مهریه زن فوت شده را بپردازد. در واقع به دلیل این که تمام دیون و مطالبات متوفی به ورثه اش می رسد و از آن جایی که مهریه نیز نوعی مطالبه زن از شوهرش است، ورثه وی می توانند درخواست مطالبه مهریه او را از زوج داشته باشند و زوج نیز مکلف به پرداخت آن است. برای مطالبه مهریه زوجه ای که در قید حیات نیست، وراث وی می توانند با تنظیم دادخواست، مهریه زن متوفی را نسبت به سهم الارث خود را از شوهر او، مطالبه نمایند. ورثه زوجه علاوه بر تنظیم و ثبت دادخواست، باید گواهی انحصار وراثت و سند ازدواج متوفی را نیز، به دادگاه ارائه دهند.
مطالبه مهریه بیش از ۱۱۰ سکه
بر اساس قانون جدید، مهریه به هر میزانی که باشد، قابل وصول است. اما مطالبه مهریه بیش از ۱۱۰ سکه، نیازمند به استطاعت و توان مالی زوج است و بار اثبات این ادعا، بر عهده زوجه است.
مشکلات مطالبه مهریه در تهران
سالانه حجم وسیعی از پرونده های حقوقی با موضوع مطالبه مهریه به شعب دادگاه خانواده تهران، ارجاع می شود، که رسیدگی به آن ها بسیار زمان بر است. در واقع یکی از مشکلات عمده مطالبه مهریه در تهران، همین حجم انبوه از پرونده های ارجاع شده به دادگاه ها است، که منجر به ایجاد وقفه های طولانی مدت و اطّاله دادرسی می شود. این وقفه های طولانی مدت در روند رسیدگی به مطالبه مهریه، هر مراجعه کننده صبوری را نیز، به سطوح می آورد، مخصوصا زمانی که به دلیل عدم آشنایی به مباحث حقوقی مهریه، کار با موانع بسیار زیادی روبرو می شود.
ویژگیهای وکیل مهریه
مطالبه مهریه نیز، همانند سایر موضوعات و مباحث حقوقی، دارای نکات بسیار زیاد و متنوعی است که صرفا وکلای مهریه با آنها آشنایی کامل دارند. در واقع وکیل مهریه خوب، وکیلی است که به تمامی قوانین مربوط به مهریه، اصول دادرسی، نحوه مطالبه مهریه در اجرای ثبت و دادگاه و… به طور کامل تسلط داشته باشد و بتواند از دل این قوانین، بهترین راهکار را برای مطالبه مهریه، پیدا کند. بهترین وکیل مهریه باید در عین حفظ شئونات اخلاقی و حقوق انسانی طرفین، زوجه را به حق قانونی و شرعی خویش، که همان مطالبه و پرداخت مهریه است، برساند.
مزایای حضور وکیل مهریه
وکیل مهریه یکی از افراد متخصص در حوزه مسائل حقوقی مربوط به مهریه و موضوعات پیرامون آن است و حضور وی در روند رسیدگی به پرونده مهریه، مزایای بسیار زیادی دارد، که از جمله مهمترین آن ها می توان به آشنایی و اشراف کامل به موضوعات پیرامون پرونده، صرف کمترین زمان ممکن برای دریافت مهریه، عدم مراجعه زوجه به شعب دادگاه یا دفاتر اجرای ثبت، تصمیم گیری مناسب و در اسرع وقت، نسبت به موضوعات مختلف، انجام سریع فرآیندهای دادرسی مهریه و… اشاره کرد.
حق الکوکاله وکیل مهریه
به طور کلی تعرفه وکالت در پرونده های مربوط به مهریه در عرف کانون وکلا، ۱۰ درصد میزان مهریه است.
خلاصه و جمع بندی
مهریه یکی از حقوق مالی زوجه میباشد که پرداخت آن وظیفه شرعی و قانونی زوج میباشد. مطالبه و پرداخت مهریه، محدود به زمان خاصی نیست و تا وقتی که زوجه در قید حیات است، شخصا و یا توسط وکیل او و زمانی که از دنیا میرود، توسط ورثه او انجام میشود. همچنین زمانی که زوج نیز فوت میکند، زوجه میتواند از محل ماترک و اموال باقیمانده متوفی، مهریه خود را وصول کند. برای مطالبه مهریه، میتوان از طریق اداره ثبت اسناد و املاک (واحد اجرای ثبت)، دادگاه خانواده و یا شورای حل اختلاف، اقدام کرد. مهریه تا ۱۱۰ سکه و معادل آن به نرخ روز، مشمول قانون اجرای محکومیتهای مالی میشود و عدم پرداخت آن، ضمانت اجرای کیفری دارد. همچنین برای مهریه مازاد بر ۱۱۰ سکه، استطاعت و توان مالی زوج، ملاک عمل است و برای عدم پرداخت آن، ضمانت اجرای پیش بینی نشده است.
لازم به ذکر است که در مطالبه و پرداخت مهریه تا ۱۱۰ سکه، در صورتی که زوج دارایی و استطاعت مالی برای پرداخت مهریه به صورت کامل را نداشته باشد، میتواند دادخواست اعسار به دادگاه ارائه دهد و در صورت تایید اعسار وی، حکم به تقسیط مهریه (قسط بندی مهریه) داده میشود. برای کسب اطلاعات بیشتر، به وکیل مهریه مراجعه کنید.
سلام.مهریه من ۳۱۳ عدد سکه بهار آزادی هست.شوهرم هم کلی خونه و آپارتمان و زمین به اسمش هست.میخواستم بدونم حق الوکاله وکلای سایت چقدر است و من برای مطالبه مهریه ام باید چقدر به عنوان پیش برداخت بپردازم؟و اینکه مینونم هم اموال ایشان را توقیف کنم هم حکم جلب شوهرم بگیرم؟
سلام وقت بخير
حق الوکاله توافقی است . جلب تا ۱۱۰ سکه و به شرط عدم پرداخت تا سقف مذکور است .
اگر والدین پسر با امضا کردن عقدنامه، پرداخت مهریه را از طرف پسرشان ضمانت کرده باشند ولی بعدا از پرداخت مهریه امتناعع کنند، آیا زوجه می تواند از پدر و مادر زوج شکایت کنند؟
بنده خدا پدر داماد از کجا بدونه چی امضا کرده؟ توی دفترخونه بدون اینکه توضیحی به کسی داده بشه به پدر عروس و داماد گفته میشه امضا کنید و اونها نمیدونن که دارن چه چیزی را امضا میکنند. بعدا متوجه میشن که چه چیزی را امضا کرده اند. و دیگه هیچ کاری ازشون برنمیاد. پس بهتره همیشه قبل از امضای کاغذی حتما محتوای آن را بخوانیم و بعد امضا کنیم.
اگر زوجه توان پرداخت مهریه را نداشته باشد، آیا خانواده اش موظف به پرداخت مهریه می شوند؟
سلام چند سال است که من دارم قسطی مهریه همسر سابقم پرداخت میکنم. با اینکه به موقع سکه های را پرداخت میکنم اما هنوز حسابهای بانکی، از طرف دادگاه و همسر سابقم مسدود است. لطفاً راهنمایی کنید
2 سال قبل مهریه را از اجرای ثبت درخواست کرده و اموال شوهرم را هم معرفی کردم. زوج ممنوع الخروج می باشد و در مرحله فروش ملک هستیم. میخوام بقیه مهریه ام را از دادگاه بگیرم که 110 سکه اول را باید بپردازد. در این فاصله زوج از ممنوع الخروجی در می آید؟ موقع انتفال پرونده از اداره ثبت به دادگاه دیگر زوج ممنوع الخروج نیست و می تواند از کشور خارج شود؟
سلام خدمت شما. لطفا من راهنمایی کنید. شوهر بنده زودتر از پدرش فوت کرده و متاسفانه ما فرزندی هم نداریم، آیا می توانم از اموال پدر شوهرم، بابت مهریه ام چیزی را بردارم. لطفا وکلا پاسخ بدن و اینجانب را راهنمایی کنند. ممنون